Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş, BBC Türkçe’nin çektiği Bayburt Belgeselinde Bayburt’u anlattı. Bayburt’un siyasi tercihlerine yönelik açıklamalarda bulunan Okutmuş, Bayburt’un tarihte iki kez Rus işgali yaşadığını, Bayburt’un siyasi yapısının oluşumunda bu tür tarihi olayların önemli olduğunu söyledi.
1973 seçimlerinin solun Bayburt’taki son zaferi olduğunu daha sonraki yıllardaki Bayburt’un seçmen eğilimlerinde merkez sağ etkisi görüldüğünü ifade eden Okutmuş, “Cumhuriyet tarihinde çok partili döneme geçtikten sonra değişkenlik olmuş. Fakat baktığımızda solun Bayburt’taki en son seçim zaferi ki buna Erzurum da dahildir, 1973 belediye seçimleridir. Ondan sonra hep genelde merkez sağ vardır. Milliyetçi Hareket Partisi’ni bunun dışında tutabiliriz. İki dönem MHP’nin kazanması haricinde Bayburt, merkez sağ partilerin idare ettiği bir şehirdir. Hem milliyetçi hem muhafazakârdır. Burada milliyetçilikle birlikte dindarlık birlikte yol alırlar” dedi.
Bayburt’un seçmen tercihlerine bakıldığında iki siyasiyi çok sevdiğini ifade eden Okutmuş, şöyle devam etti:
Bunlardan birincisi Turgut Özal, Bayburt’u 1989 yılında il yaptı. Vilayetlik süreci çok uzun yıllara dayanan bir süreçti ve bu süreci mutlulukla sonlandıran kişi Özal’dı. İkinci isim ise Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan, Bayburt Üniversitesi’ni kuran kişidir. Havalimanını Bayburt’a kazandırıyor, yıl sonuna açılacak. Bayburt oy veriyor ama bunun karşılığında da Bayburt’a destek çıkılıyor. Ama hiçbir Anadolu şehri aldığı hizmeti yeterli bulmaz ve daha çoğunu ister çünkü sonuçta göç bir Anadolu yazgısı gibi bir şey.”